Nepamirštama kelionė į Lenkiją

2018 m. gegužės 19-21 d. 7-tų klasių moksleiviai vyko į edukacinę kelionę po Lenkiją maršrutu Vilnius – Velička – Zakopanė – Osvencimas – Krokuva – Vilnius. Moksleivių mintys apie šią kelionę:

Lenkijos nepažinsi keliaudamas automagistralėmis. Visas jos grožis ir didybė atsiskleidžia ekskursijų metu lankant skirtingus regionus – Zakopanę, įsikūrusią tarp kalnų, istorinę Krokuvą, Osvencimą ir Veličką.

Šios kaimyninės šalies kultūra ir žmonės nedaug skiriasi nuo mūsų. Miestuose gausu bažnyčių, universitetų, parkų, muziejų. Daugelis lankomų objektų mokami, bet mokėti  verta.

Žaviai pavasariškai nuotraukai pasidaryti ypač tiks didingi Zakopanės (Tatrų) kalnai. Nuo jų atsiveria nepakartojama ir neapsakomai įspūdinga panorama. Patariame, būtinai pasikelti atviru keltuvu, nes mums šis nuotykis paliko didžiausią įspūdį.

Taip pat nevalia aplenkti Veličkos druskos kasyklų, kurios veikia jau 700 metų.  Ten teks greitai apsiprasti su tamsa ir trumpam pamiršti miesto smogą. Veličkos kasyklose nusileisite į 63 – 135 metrų gylį ir pamatysite neįprastas požemius puošiančias skulptūras, koplyčias bei garsiąją Kingos bažnyčią.

Kita viliojanti vieta – Krokuva, kurios senamiestis paliks neišdildomą įspūdį. Neįprasta Katedra, kuri statyta viduramžiais, renesanso ir  baroko laikotarpiais. Katedros vidus nustebins jus kontrastais, o pakilus į varpinės bokštą, galėsite padaryti keletą gražių panoraminių nuotraukų.

Dar viena itin lankoma vieta – Osvencimas. Norint keliauti į šią žiaurią vietą, turėtumėte atlikti namų darbus ir labai gerai pasiruošti: tiek psichologiškai, tiek fiziškai. Mums asmeniškai ji sukėlė slogius jausmus ir norą kuo greičiau iš ten išeiti, bet dėl to, ar verta čia apsilankyti, manome, net nereikia dvejoti.  Aušvico ir Birkenau koncentracijos stovyklos – gyvas įrodymas to, koks siaubas buvo A. Hitleris ir J. Stalinas (juk niekam ne paslaptis, kad tas pačias stovyklas, po II pasaulinio karo savo siekiams naudojo ir jis). Aušvicas įvarys nemažą siaubą, kuris mažų mažiausiai tris dienas neleis ramiai miegoti. Košmarai garantuoti! Bet iš kitos pusės, juk tai reiškia, kad mus tai paveikė ir, kad mes suvokiam šio žiauraus nusikaltimo esmę ir pasekmes. Nusikaltimo, kurio metu buvo baisiai išnaudojami ir mirčiai į nasrus pasiunčiami beveik 4 mln. žmonių. Sunku suvokti, kokiu bejausmiu, nehumanišku ir sadistišku žmogumi turi būti, kad ramiai galėtum žiūrėti į visas tas mirtis. Neveltui ant vieno iš pastatų vidinės sienos matėme užrašą: „Nepamatę ir nežinodami žiaurios tiesos apie tai, kas įvyko anksčiau, mes galime pakartoti tokias pačias lemiamas klaidas“.

WordPress Image Gallery Plugin

You may also like...