Lietuvių kalbos savaitė

Kiekvienas žinome, kad lietuviai nuo seno brangino savo kalbą, jos nei laikas, nei jokios kliūtys nesunaikino. Bet dabar situacija nėra džiuginanti, nes lietuvių  kalbai daro įtaką  kitos kalbos, ypač anglų, ne visi suprantame , kaip svarbu taisyklingai  vartoti kalbą kasdieniame gyvenime, vengti kalbos šiukšlių, kalbėti vaizdingai,  gyvai. Siekiant atkreipti mokinių dėmesį į lietuvių kalbos vartojimo svarbą,  lapkričio 26-30 dienomis  progimnazijoje buvo suorganizuota lietuvių kalbos savaitė „Lietuvių kalba ir mes“, kurios metu 5- 8 klasių mokiniai dalyvavo įvairiuose renginiuose.

  1. 26 d. vyko susitikimas su rašytoju J. Žilinsku (7 kl.).
  2. 27 d. viktorina „Apie ką šnabždasi knygos?“(5 kl.)
  3. 28 d. šeštokų protų mūšis (6 kl.).
  4. 29 d.“Gerų patarimų pynė“ (7 kl.).
  5. 30 d. pranešimai (8 kl.).

    SUSITIKIMAS SU RAŠYTOJU

    Pirmas Lietuvių kalbos savaitės renginys – susitikimas su rašytoju Justinu Žilinsku, kurio kūrinį „Mano Vilnius mano“ per pamokas nagrinėja septintokai. Tad buvo įdomu išgirsti rašytojo pasakojimą apie knygos sukūrimo istoriją, apie pagrindinių veikėjų mokinių Aistės ir Simo klajones laiku, apie iliustracijų atsiradimą knygoje, maršrutus ir kitas įdomybes. Mokiniai pateikė klausimų gyvai ir internetu, o susitikimo pabaigoje turintys knygas „Mano Vilnius mano“ džiaugėsi dailiais rašytojo autografais.

     

    WordPress Image Gallery Plugin

    VIKTORINA

    Antradienį penktų klasių mokiniai varžėsi lietuvių kalbos ir literatūros viktorinoje „Apie ką šnabždasi knygos?“

    WordPress Image Gallery Plugin

    PROTŲ MŪŠIS

    Trečiadienį šeštų klasių mokiniai dalyvavo proto mūšyje.

    Smagiai suremti protai, daug atradimų, puikios žinios ir gera nuotaika.

    WordPress Image Gallery Plugin

    „GERŲ PATARIMŲ PYNĖ“

    Ketvirtadienį  7t ir 8av klasių mokiniai per lietuvių kalbos pamoką pateikė „Gerų patarimų pynę“ ketvirtokams (4e kl.) Jie buvo parengę 3-5 min. pristatymus ir kalbėjo ketvirtokams aktualiais klausimais: „Kaip nepamiršti pasiruošti pamokoms“, „Kaip taisyklingai auginti augalus“, „Kaip išsirinkti tinkamos veislės gyvūną“, „Kaip pasveikinti draugą gimtadienio proga“, „Kaip pasigaminti nesudėtingą patiekalą“ ir kt. Ketvirtokai turėjo galimybę ne tik išgirsti naudingos informacijos, bet ir atsakinėti į klausimus ir laimėti įvairių prizų.

    WordPress Image Gallery Plugin

    Pranešimai aktualiomis temomis

    8 m kl. mokiniai parengė viešąsias kalbas. Savo pranešimus iliustravo skaidrėmis ir plakatais ir penktadienį per kalbos ugdymo pamoką pristatė 4a ir 4e kl. mokiniams, kurie pranešimus turėjo vertinti. Mergaitėms labiausiai patiko paklausyti apie madas, dovanas, knygas, berniukams apie sportą, mitybą ir kt. Beveik visus pranešimus ketvirtokai įvertino labai gerai ir negailėjo plojimų, o aštuntokams tai buvo puiki galimybė perteikti savo patirtį stengiantis kalbėti taisyklingai.

    WordPress Image Gallery Plugin

You may also like...