LIETUVIŲ KALBOS SAVAITĖS RENGINIAI

2018 sausio 22-26 d. vyko

LIETUVIŲ KALBOS SAVAITĖS RENGINIAI

Dailyraštis, skirtas Valstybės 100 – mečiui paminėti

Sausio 22 dieną prasidėjo Lietuvių kalbos savaitė. Pirmas renginys – dailyraštis, skirtas Valstybės šimtmečiui paminėti. 30 dailiaraščių 5-8 klasių mokinių bei lietuvių kalbos mokytoja Rima Taučienė ir matematikos mokytoja Albina Nedzinskienė rašė Justino Marcinkevičiaus tekstą „LIE – TU – VA“. „Su viltimi žvelgiu į jaunąjį Lietuvos Respublikos pilietį: kiek daug jis gali padaryti žmogui, valstybei, sau. Kas, jei ne jis, šiandien turi ištarti: LIE – TU – VA! Ištarti taip, kad širdis suvirpėtų“, – rašė poetas. Gražiausi darbai eksponuojami stende. Kviečiami apžiūrėti.

WordPress Image Gallery Plugin

Susitikimas su rašytoju Jeronimu Lauciumi           

Sausio 23 d. į mokyklą atvyko rašytojas J. Laucius. Susitikime su 5-8 klasių moksleiviais jis papasakojo apie savo siekius ir svajones, apie kūrybos ištakas ir idėjas. Savo pavyzdžiu parodė moksleiviams, kaip galima siekti pozityvumo, kaip atsiverti sėkmei. Vienas iš svarbiausių principų, kurio, pasak rašytojo,  turėtume siekti kiekvienas, yra visur ieškoti linksmumo, gerą nuotaiką stengtis „užsidirbti“. Tam kasdien reikia atsiverti sėkmei, tenkintis tuo, ką gali padaryti, nezysti, nesiskųsti, o veikti ir atrasti tai, kas tave pakelia. Pateikęs vieno vaiko svajonę, kurią  jis išreiškė taip: „Noriu žaisti futbolą už Angliją, jei nepasiseks, žaisiu už Šilutę“, rašytojas tai pavadino Šilutės principu, labai reikšmingu kiekvienam žmogui. Turėk gyvenimo tikslą, žinok kryptį, padaryk, ką gali, ir būsi patenkintas.

Taip pat visiems priminė, kad labai svarbu išmokti pabūti vienam, išgirsti save, būti palaimintam savimi. Rytą padėti džiugiai, išskleisti rankas gyvenimui, vakare nepamiršti Aukso valandos, kai pamatai, kas geriausio įvyko, ko dar norėtum. Taip išmoksti valdyti mintis, išbūti A taške, kai esi atsparus negatyvui ir nusiminimui. Tada ir kompiuteris, ypač kompiuteriniai žaidimai, kurie yra didžiausi laiko ir energijos grobikai, tiek nepritrauks, nedings ryžtas, be kurio, anot rašytojo, net batų raištelio neužsiriši. Po truputį tapsi minčių valdovu ir savo gyvenimo kūrėju.

Mokiniai neliko abejingi išsakytoms mintims,  pateikė įvairiausių klausimų, drąsiausi buvo apdovanoti knygomis su rašytojo autografu ir linkėjimu.

WordPress Image Gallery Plugin

Iliustracijų paroda

Sausio 24 d. vyko 5-6 klasių mokinių J. Marcinkevičiaus žodžių apie kalbą iliustracijų paroda. Šio renginio tikslas – atskleisti nacionalinės kultūros bruožus, lietuvių kalbos tapatybės sampratą, parodyti ryšį su gimtąja vieta per kalbą, per istoriją, per artimus žmones. Mokiniai mielai ėmėsi šios veiklos.
Gražiausius darbus eksponavome mokyklos erdvėse.

WordPress Image Gallery Plugin

Kūrybinis darbas „Šimtas žodžių Lietuvai“

Džiaugiamės turėdami tokią gražią bei dainingą savo gimtąją lietuvių kalbą, didžiuojamės galimybe ja kalbėti ir susikalbėti. Tad išrinkome gražiausius lietuviškus žodžius.

Sausio 25 dieną – kūrybinis darbas 5-8 klasių mokiniams „Šimtas žodžių Lietuvai“.

Mokiniai galėjo išsirinkti gražiausią, skambiausią lietuvišką žodį ar žodžių junginį. Pasirinktu būdu jį pateikti – piešti, lankstyti, siūti, siuvinėti, drožti, lipdyti…

Taip pat mokiniai galėjo sukurti eilėraštį, pasaką, sakmę, legendą, miniatiūrą, esė, laišką, interviu ar kt. Darbo apimtis – 100 žodžių.

Vilniaus miesto meninio skaitymo konkursas

Sausio 25d. progimnazijos meninio skaitymo nugalėtojai – 7m kl. mokinė Maja Ivaškevičiūtė ir 8t kl. mokinys Jonas Rinkevičius – dalyvavo Vilniaus miesto meninio skaitymo konkurse, vykusiame Vilniaus jėzuitų gimnazijoje. Tai buvo ne tik jaudulio ir žavėjimosi kitų dalyvių talentu akimirka, bet ir galimybė pamatyti ir įvertinti save, kaupti savo patirtį ir tobulėti.

Dalyviai patenkinti savo pasirodymu. Maja Ivaškevičiūtė laimėjo III vietą, buvo apdovanota diplomu ir vertingomis dovanomis.

WordPress Image Gallery Plugin

Respublikinis rašinio konkursas

Sausio 26 dieną visi 5-8 klasių mokiniai per lietuvių kalbos pamokas palinko prie rašinio, kurio tema „Ar gera būti lietuviu?“. Tai sunki ir atsakinga tema. Konkursą organizuoja VšĮ Šiaulių universiteto gimnazija. Tai šeštojo festivalio – konkurso Daina. LT 2018 renginių ciklo dalis, skirta Lietuvos Nepriklausomybės 100-mečiui. Konkurse dalyvauja visos respublikos progimnazijų ir gimnazijų mokiniai. Rašinio konkursas skatina mokinių domėjimąsi tautiškumu, etnokultūra, stiprina tautinės tapatybės jausmą, skatina suvokti save kaip kalbos ir kultūros paveldėtojus, puoselėtojus ir kūrėjus.

Gražiausi ir originaliausi darbai bus išsiųsti vertinimo komisijai.

Linkime dalyviams sėkmės!

WordPress Image Gallery Plugin

You may also like...